Behandling och Metoder

Kognitiv Beteendeterapi (KBT)

KBT är en metod som syftar till att ändra de tankar, känslor och beteenden som gör att man mår dåligt. I varje situation producerar vår hjärna automatiska tankar. Dessa tankar kommer lätt och automatiskt och det är dessa som avgör hur vi uppfattar en situation, kroppsensation e d. Dessa tankar är ju inte alltid sanningen även om vi tenderar till att tro ganska blint på dem. Inom KBT arbetar man därför med att kartlägga, utmana och hitta alternativ till de automatiska tankar som gör att man mår dåligt. KBT är mer inriktad på nuet och framtiden än på det förflutna och ger goda resultat vid ångest och depressionsproblem. KBT-behandling kan utföras med hjälp av en terapeut (kolla med ditt landsting eller sök på nätet), som internetterapi, www.livanda.se  eller som självhjälpsträning med böcker (se sidan med boktips).

Kundaliniyoga/Medicinsk yoga  

Kundalini översätts med livsenergi. Genom att träna yoga stärker man nervsystemet och frigör blockeringar i kroppen, vilket gör att man får ett ökat energiflöde och mer livskraft. Kundaliniyoga består av fysisk träning, mental träning och andlig träning. Man utgår ifrån att kroppen, sinnet och själen är lika viktiga för att vi ska må bra. 

Syftet med kundaliniyoga är främst att skapa en inre frid. I kundaliniyoga är det större fokus på den mentala och andliga delen än i många andra yogaformer. Läs mer om yogaformen på http://www.medicinskyoga.se/

Jag kan verkligen varmt rekommendera dig att prova den här yogaformen. Den kan ge dig underbar frid och ro och ger dig möjlighet att en gång för alla "städa undan" gammalt skräp som finns gömt längst in i det undermedvetna.

Spikmatta

De flesta har säkert hört talas om den. Det har ju varit en del skriverier i media om dess verkningar. För min egen del kan jag bara bekräfta att det ger en otrolig avslappning att ligga på den. Och blir kroppen avslappnad är det ju lättare att slappna av i sinnet och man får lättare att sova och kanske kan kroppen komma igång med någon form av självläkning då...

Massage

Massage ger en skön avslappning till en stressad kropp. Det finns flera olika typer av massagetekniker att välja på allt från den lättaste beröring till mer djupgående massage. Eftersom man i regel har gått omkring med spända muskler under en längre tid så kan det kännas väldigt skönt att få hjälp med att lossa på spänningar. Dessutom frigörs lugn-och-ro hormonet oxytocin när man får massage vilket gör att effekten av lugn och ro håller i sig en stund efter massagen också. 

Avslappningsövningar

Att träna avslappning är ett mycket bra sätt att bli medveten om var man har sina spänningar och hur det ska kännas när muskeln är avslappnad. För att lära sig avslappning ordentligt så behöver man träna regelbundet på det. När man väl behärskar tekniken så är det en mycket god hjälp i alla möjliga situationer där man känner att man spänner sig. Det finns många olika guidade avslappningsövningar att köpa på CD.

Meditation

Vid meditation är det meningen att man ska få stopp på sina tankar och stilla sitt sinne. Det kan vara en metod för att få en djupare kontakt med sitt inre jag och kan ge en upplevelse av djup inre ro.

Det finns många olika guidade meditaionsövningar att köpa på CD.

Medveten Närvaro, Mindfulness

Här tränas förmågan att vara närvarande i nuet. Man tränar på att beskriva den inre och yttre verkligheten utan att värdera den. Syftet är att bli lugnare och medveten om det man gör just nu. Hur ofta är man inte någon annanstans i sina tankar? Att vara närvarande i nuet är ett bra och beprövat sätt att minska ångest. Ola Schenström är läkare och arbetar med Mindfulness. Han har skrivit böcker och gjort CD-skivor. På hans hemsida http://www.mindfulnesscenter.se/ finns information om detta.