Saker som kan hjälpa

Det finns en del saker man kan göra för att hjälpa kroppen och för att vägen till ett tillfrisknande ska bli så kort som möjligt.

Acceptans

Det kan vara mycket svårt att acceptera att man faktiskt har drabbats av stress och utmattning. Det kan kännas som att det ligger närmare till hands att tro att man istället drabbats av någon allvarlig fysyisk åkomma. Det är inte så konstigt att känna så för symptomen är ju väldigt fysiska och många symptom påminner om andra sjukdomar. 

Det kan också vara svårt att acceptera att man är så totalt orkeslös. Förmodligen så är man normalt en ganska högpresterande människa och helt plötsligt så orkar man absolut ingenting och det känns svårt.

 

Har man varit i kontakt med läkare och blivit ordentligt undersökt så får man lägga andra sjukdomstankar åt sidan. Man får också börja vara tillåtande mot sig själv och verkligen vila. I det här första läget är det ju vila som kroppen ber om när den inte orkar bära dig längre.  

 

Att verkligen acceptera att det är stress man har drabbats av och att det viktigaste arbetet man har just nu är att vila och samla kraft ger ett stort steg på vägen mot tillfrisknande.

Sömn

Att få ordning på sin sömn är mycket viktigt. Det är under sömnen som kroppen reparerar sig så det säger ju sig själv att om sömnen är dålig så tar ett tillfrisknande längre tid. Det finns olika sätt att få bukt med dålig sömn - Sömnmedicin, Natur(läke)medel, Avslappningsövningar, Meditation, Kognitiv betendeterapi, Spikmatta. Några av dessa beskrivs närmare på annan plats.

Regelbundenhet

Även om livet känns helt upp och ner så är det viktigt att föra ett någorlunda regelbundet liv. Man bör därför inte vända på dygnet. Även om det lätt blir så om man har sömnproblem så ska man ändå försöka att sova på natten och vara vaken på dagen. Man bör också äta på regelbundna tider.

Kost
Det är också viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Maten är kroppens bränsle och när kroppen är slutkörd så behöver den "rätt" bränsle för att reparera sig snabbare.

Motion 
När man känner sig lite starkare är det bra att börja motionera så smått. I början orkar man kanske bara gå till brevlådan och tillbaka. Men turerna blir så småningom längre och längre. Känn efter vad du orkar just nu och anpassa nivån efter det. Vartefter du blir starkare kan du ta längre turer i snabbare tempo.
Vid minst 30 minuters pulshöjande motion (t ex snabb promenad, stavgång, jogging, cykling) 2-3 gånger i veckan hjälper man kroppen att höja Serotoninnivån. Serotonin är en viktig signalsubstans i hjärnan som bland annat reglerar vårt stämningsläge